We are truly Malaysians!

Loading...

Thursday, 14 April 2011

Jenis-Jenis Perindustrian di Malaysia

  • Perindustrian Pemprosesan
Pemprosesan Minyak Kelapa Sawit

  1. Melibatkan pemprosesan hasil-hasil pertanian, perlombongan, pembalakan dan perikanan.
  2. Industri yang maju kerana Malaysia kaya dengan pelbagai bahan mentah.
  3. Bahan mentah diproses sebelum dieksport dengan tujuan untuk tingkatkan mutunya.
  4. Contoh :
  • Kayu balak diproses menjadi perabot, papan lapis dan papan bergergaji.
  • Kelapa sawit diproses menjadi minyak, sabun dan marjerin.
  • Nanas dijadikan jus nanas dan ditinkan.
  • Getah diproses menjadi getah kepingan atau getah skrap.
  • Perindustrian Berat
Pemasangan/pembuatan kenderaan

  • Melibatkan pengeluaran jentera-jentera dan alat-alat moden yang perlukan kemahiran tinggi.
  • Perlukan modal yang besar.
  • Dikendalikan oleh Perbadanan Industri Berat Malaysia (HICOM).
Contoh :
  • membuat kereta proton saga (Shah Alam)
  • membaiki kapal (Limbungan Pasir Gudang)
  • Besi dan keluli (Perai dan Teluk Kalung)
  • Loji gas cecair (Bintulu Sarawak)
  • Menapis petroleum (Kerteh, Lutong & Port Dickson)
  • Industri Ringan
Pemprosesan minuman


  1. Mengeluarkan barangan untuk keperluan penduduk tempatan dan eksport (barangan pengguna).
  2. Jenis perindustrian yang terpenting.
  3. Contoh : Pembuatan barangan elektrik, makanan, pakaian, tayar, kasut, barangan plastik, alatulis dsbnya.
  4. Kebanyakannya terdapat di kawasan pusat-pusat bandar yang mempunyai pasaran yang luas dan kemudahan yang lengkap.
  5. Industri membuat tayar celup, komponen mesin dan bengkel membaiki kereta juga termasuk dalam industri kejuruteraan ringan.
  6. Industri ini juga merupakan industri yang terbesar dan terpenting di Malaysia
  • Industri Desa
Pemprosesan kerepek/makanan ringan

  1. Dijalankan secara kecil-kecilan di kawasan luar bandar.
  2. Jenis perindustrian yang paling awal di Malaysia.
  3. Dijalankan di rumah / kedai oleh ahli keluarga dan beberapa orang pekerja upahan.
  4. Hasilnya dijual sebagai cenderamata kepada pelancong.
  5. Terkenal di Kelantan dan Sabah.
  6. Contohnya :
  • Membuat tikar / bakul daripada mengkuang, rotan atau buluh
  • Mengecap batik / tenun sutera.
  • Membuat keropok ikan / udang.
  • Barangan tembaga, tembikar, perak dan ukiran kayu.

26 comments:

  1. BEST nye , thanks for sharing . Erynn sbenarnye nk buat folio , so better copy jeerrr . thanks you !!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. wow bnyaknye info bleh buat folio untok kajian tempatan nih, thank you :D

    ReplyDelete
  3. thnks ! bnyk info ,, ! blehh saye buat folioo hehe ! lgipun tngh crik info skrang niee ..

    ReplyDelete
  4. Haa ! thanks for the information . jumpa juga . boleh pun buat projek yang cikgu suruh ^^ once again , thanks !!

    ReplyDelete
  5. terima kasih! susah nak fikir nak tulis apa! terima kasih!!!

    ReplyDelete
  6. semuanya dah ade tpi perindustrian penternakan x delah...nkwat cam ne ni

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. haha.. banyak info bagus2 boleh lha wat folio kt

    ReplyDelete
  9. Terima kasih cikgu...sebenarnya ada projek buku skrap KT untu exam..

    ReplyDelete
  10. thank you senang sikit nak buat kerja ,thank you

    ReplyDelete
  11. hi
    i love you so much.Want to kiss you!!!
    byebye

    ReplyDelete
  12. Thank u ...jumpa pon bahan ..dah pening dah cari ;)

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. Wow your work is very neatly <3 I'm very impress...
    Anyway thank you for all information...

    ReplyDelete
  15. Terima kasih... info ni mmg b'guna.. sy tngah cri pasl ni laa utk folio.. thanks again.. :)

    ReplyDelete
  16. Thank You sangat2 . Senang nak buat buku Skrap :)

    ReplyDelete
  17. terima kasih kalau tak jumpa tahun depan pon tak siap koje eden

    ReplyDelete
  18. Thanks For Your Help :D :D :D

    ReplyDelete